FROM THE SIDEWALK TO THE CATWALK

ROTTERDAM – KUNSTHAL – 2013
THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER – FROM THE SIDEWALK TO THE CATWALK
In het voorjaar van 2013 presenteert de Kunsthal Rotterdam met trots de tentoonstelling ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk’. Gaultier is met zijn creaties en cutting-edge designs beeldbepalend in de mode van de afgelopen 35 jaar tot nu. In een wervelend tentoonstellingsontwerp komt de wereld van Gaultier tot leven.
Nathalie Bondil, directeur en hoofdcurator van het Montreal Museum of Fine Arts wilde een tentoonstelling creëren over Jean Paul Gaultier vanwege zijn grote gevoel voor menslievendheid, zijn technische virtuositeit en zijn onbevangen visie op de samenleving, waarin iedereen trots kan zijn op zijn of haar eigen identiteit.
Sinds de lancering in 1976 van zijn eerste prêt-à-portercollectie is Jean Paul Gaultier niet meer weg te denken uit het modebeeld en is hij uitgegroeid tot een icoon van wereldformaat. Provocatief en gedurfd treedt hij al meer dan drie decennia buiten de gebaande paden en gaat hij in zijn werk de discussie aan met de gevestigde orde. Voor zijn collecties laat Gaultier zich inspireren door wereldculturen, van Afrika en India tot aan Rusland en Griekenland. Hij combineert invloeden van de Huzaren en de Mongolen moeiteloos met die van Chassidische joden, Chinezen en zelfs met de Mexicaanse surrealistische schilder Frida Kahlo. Door het omkeren, vervormen, verwerpen en herinterpreteren van bestaande codes vereffent Gaultier niet alleen de grenzen tussen verschillende culturen, maar ook tussen de sexen. Hij creëert in zijn werk androgyne vormen en speelt met overgeseksualiseerde conventies in de mode-industrie. Met een feilloos gevoel voor de tijdgeest haakt hij aan bij bestaande (sub)culturen zoals de wereld van matrozen, punk, Glam Rock en grafitti.
From the Sidewalk to the Catwalk
‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier’ is meer dan een retrospectief. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nooit eerder tentoongesteld, zoals uitzonderlijke bruiklenen van onder andere Madonna en Pedro Almodovar. In het multimediale tentoonstellingsontwerp nemen interactieve mannequins samen met fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma’s en modeshows de bezoeker mee in Gaultiers wereld. Zo komen in een poëtische installatie dertig verschillende mannequins met prachtige pruiken en hoeden van Odile Gilbert, oprichter van Atelier 68 in Parijs, door ingenieuze projecties op hun gezichten tot leven.
Artistieke samenwerking
tekst: website kunsthal
Straatcultuur, vakmanschap en haute couture