BEYOND THE DOCUMENT

BRUSSEL – BOZAR – 2011
Hedendaagse Belgische Fotografen.
De tentoonstelling toont werk van 14 fotografen, op initiatief van BOZAR en de fotomusea van Antwerpen en Charleroi. Samen verkennen ze de dunne scheidingslijn die vandaag tussen documentairefotografie en kunstfotografie loopt. De fotografie is sinds de jaren 80 definitief tot de kunstsector gaan behoren, maar heeft tegelijk nog nooit zo overvloedig geput als uit de immense schatkamer van de fotojournalistiek als vandaag.
Deze tentoonstelling toont de stand van zaken van de Belgische fotografie. Concept, het kijken zelf. De hedendaagse manier van kijken. Onze hedendaagse blik, waarop deze fotografen een uitzondering maken. Zij bekijken het beeld vanuit de vorm. Dit biedt een nieuwe toegang tot de realiteit. De beelden hebben respect voor de realiteit zoals ze zich voordoet. Geen manipulatie van het beeld. De brute dagelijkse realiteit. “Dit is een nieuwe manier van kijken”, aldus cocurator Frank Vanhaecke.
Fotografen: Bert Dankaert, Nick Hannes, Jan Kempenaers en Gilbert Fastenaekens.
tekst: website bozar